B

Koncept R 18 /2 debutoval na EICMA.

Druhý koncept BMW Motorrad cruisera odhalený.

Len pred šiestimi mesiacmi predstavilo BMW Motorrad na svetovej premiére v Taliansku, Concorso d’Eleganza Villa d’Este, koncept motocykla R 18. Teraz bola v Miláne, na výstave EICMA, úspešne predstavená druhá dizajnérska štúdia s úžasným dvojvalcovým motorom boxer so zdvihovým objemom 1800 cm³.

Koncept R 18 /2 udáva smer.

Koncept R 18 /2 s minimalistickým dizajnom – táto celkom nová a výrazne odlišná interpretácia dynamického výkonného cruisera ukazuje skutočnú univerzálnosť platformy „veľkého boxera“, a našeptáva nadšencom, na čo se môžu tešiť, keď tento sériovo vyrábaný cruiser BMW Motorrad vstúpi na trh v roku 2020.

Fanúšikovia segmentu cruiserov mali za posledných 12 mesiacov už niekoľko príležitostí pokochať sa, a to nielen konceptom R 18, ale aj dvoma fascinujúcimi úpravami z Japonska, ktoré obe disponujú prototypmi veľkého motora typu boxer od BMW Motorrad – konkrétne „Departed“ od CUSTOM WORKS ZON a „Birdcage“ od Revival Cycles.

Koncept R 18/2
Koncept R 18/2

Očakávaj neočakávané.

Akokoľvek, nikto nepredpokladal, čo bude následovať – priamo z dizajnérskeho štúdia BMW Motorrad v Mníchove, s následným doladením vo švédskej dielni UCC. Koncept R 18 /2 je dynamickejšia, moderná interpretácia cruisera, pričom však zostávajú zachované elegantné proporcie jeho predchodcu.

/2 má ešte extrovertnejší charakter, ktorý je na míle vzdialený od chrómom obloženého originálu, retro ladeného konceptu R 18. Najnovší „veľký boxer“ sa pyšní svojimi farbami, viac-vrstevným lakom, kontrastujúcim s tmavým rámom, vidlicou, krytmi ventilov a sedadlom.

S konceptom R 18 a projektom /2, sme chceli ukázať dva konce jednej knihy - dva rôzne svety.

Bart Janssen Groesbeek

BMW Motorrad Design

Koncept R 18/2 Koncept R 18/2 Koncept R 18/2 Koncept R 18/2

Dynamické detaily.

Bližší pohľad odhalí čiernobiele odlievané kolesá, strieborné ráfiky – 19“ (vpredu) a 16” vzadu. Upravená kapotáž z R nineT Racer sedí na vrchole vidlice a ponúka štýlovú ochranu pred živlami, zatiaľ čo špičkové športové brzdy Brembo zaisťujú dostatočný brzdný výkon hodný tohoto výkonného cruisera.

Preč je „plávajúce“ kožené sedadlo z konceptu R 18, ktoré nahradilo sedadlo z chopperu, dodávajúce jazde ešte dynamickejší náboj. Pod pomocným rámom je zadný blatník, ukotvený a pripevnený k hlavnému rámu, takže sa zdá, že objíma zadné koleso.

Koncept R 18/2 Koncept R 18/2
Koncept R 18/2

Prosí o jazdu, nie iba o obdiv.

Zatiaľ čo originálny koncept R 18 je nepochybne nádherný, jeho súrodenec je stvorený na ukážku, ako sa dá základný motor a karoséria využiť ako základ pre individualizáciu motocykla, a ako je ľahké ich pretvoriť do rôznych štýlov – v tomto prípade na moderný a individuálne prispôsobený motocykel.

Koncept R 18 mal tento „drahokam“ kvality z minulosti. Koncept /2 je viac dosiahnuteľný ako upravený, sériovo vyrábaný motocykel.

Bart Janssen Groesbeek

BMW Motorrad Design

Koncept R 18/2

Zatiaľ čo koncept R 18 zaviedol svojich tvorcov za inšpiráciou hlboko do minulosti značky, /2 má viac z 80. rokov a bol jednoznačne navrhnutý na vyššie rýchlosti a dlhšie vzdialenosti. Je nižší, ale nie tak nízky ako koncept R 18 – motorkár si tak vychutná dynamickejšiu polohu sedadla.

Koncept R 18/2

Nízké a dlhé proporcie sú pre segment tradičné, nádrž a rám podpierajú robustný motor s čiernymi krytmi ventilov z nerezovej ocele. Posed je vyšší než na koncepte R 18, /2 vyžaruje postoj, který nie je prehnane agresívny, a jednako športový.

Ako doplnok k pôvodnej stratégii dizajnu je rám zdielaný s konceptom R 18, bez zmeny rozmerov, uhlov či výrazných línií. Odkrytý kardanový hriadeľ zostáva, rovnako ako klasická nádrž v tvare slzy. Pre dokončenie individualizovaného vzhľadu z výroby sú výfukové zvody vyrobené nemeckou firmou Hattech, ktorá má skvelú reputáciu, a dodáva výfuky pre klasické i custom BMW motocykle.

headline sport

VÝROBNÝ PROCES

Koncept R 18/2 Koncept R 18/2 Koncept R 18/2 Koncept R 18/2
headline sport

MENEJ ELEGANTNÝ, VIAC SUROVÝ PRÍSTUP

Cieľom konceptu /2 je ukázať flexibilitu zahrnutú v pôvodnej koncepcii dizajnu, ktorá umožňuje malé zmeny rôznych dielov bez toho, aby hlavné komponenty (rám/nádrž/motor atď.) vyžadovali akúkoľvek úpravu. Vytvorené spoločnosťou BMW Motorrad a ručne ozdobené uznávanými nadšencami – /2 rozhodne predvádza svoju flexibilitu – vyžaruje úplne odlišný charakter, napriek rovnakému základu. Je to úspešné pokračovanie príbehu, ktoré nás v roku 2020 privedie k unikátnemu, sériovo vyrábanému cruiseru. Do tej doby si vychutnaj pohľad na koncept R 18 /2 na rôznych motorkárskych akciách po celom svete.

Koncept R 18/2